Tort cu ciocolata alba, lamaie si zmeura

Un tort alb, cremos si dulce, dar colorat si racoritor datorita fructelor de padure: asta mi-am dorit cand m-am gandit sa fac acest tort. Am lasat decorul pe seama fructelor foarte colorate si m-am scutit de ceva munca, insa rezultatul a fost cel asteptat, pentru ca, din punctul meu de vedere, nu ai cum sa dai gres cu ciocolata alba si zmeura.


Blat- vezi blatul alb de la tortul Rose

Crema: 3 galbenusuri, 300ml lapte, 1 plic de zahar vanilat bourbon, 2 linguri de zahar, 50g de ciocolata alba, coaja de la o lamaie, 3 albusuri+ o lingura de zahar+ un praf de sare, 6 foi de gelatina (1 plic), 250ml de frisca lichida.

Glazura: 50 ml apa, 1 lingura de miere, zeama de lamaie, 2 foi de gelatina

Blatul se prepara in trei straturi intr-o tava cu diametrul de 20 de cm conform instructiunilor si se lasa la racit.
Pentru crema, se prepara o crema englezeasca punand laptele pe foc pana da in fiert; galbenusurile se freaca bine impreuna cu zaharul si cel vanilat, peste care se toarna laptele fierbinte in fir subtire, amestecand continuu. In compozitie se pune coaja de lamaie si se intoarce pe foc foarte slab pana se ingroasa putin. Se ia de pe foc si se strecoara. Se adauga ciocolata maruntita si gelatina inmuiata in prealabil in apa rece. Compozitia se lasa la temperatura camerei pana cand se raceste si incepe sa se inchege. Dupa ce s-a racit crema, albusurile se bat spuma cu un praf de sare si o lingura de zahar iar frisca se bate bine. Se incorporeaza cu grija frisca mai intai, urmata de spuma de albusuri.
Intr-o forma de tort se asaza straturi de blat, crema si zmeura proaspata, astfel incat ultimul strat sa fie de crema. Se lasa la frigider cateva ore.
Glazura se prepara amestecand toate ingredientele in afara de gelatina, apoi compozitia se incalzeste putin si se adauga gelatina inmuiata in apa rece. Se amesteca pe foc mic pana ce gelatina se dizolva complet, apoi se lasa cateva minute sa se raceasca, pana ajunge la temperatura camerei. Se toarna cu grija peste tortul racit, se mai lasa o jumatate de ora la frigider, apoi se scoate din forma si se decoreaza cu fructe.



Comentarii

Postări populare